Nietolerancja laktozy - opis
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie potrafi właściwe trawić laktozy. Laktoza jest to naturalny cukier występujący w mleku i produktach pochodnych. Jeżeli jest właściwie trawiona, to jest rozkładana przez enzym laktazę w jelicie cienkim na prostsze cukry - glukozę i galaktozę i dalej wchłaniana przez organizm. Jeżeli jednak występuje brak laktazy to laktoza trafia do jelita grubego (okrężnicy), gdzie trawiona jest przez bakterie. Produktem ubocznym trawienia bakterii jest gaz - wodór. Stąd biorą się uporczywe objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy.
Nietolerancja laktozy często mylona jest z alergią na produkty mleczne. To nie to samo. Nietolerancja laktozy jest związana z zaburzeniami w układzie pokarmowym. Za to alergia to odpowiedź układu immunologicznego organizmu na białka zawarte w mleku.
Nietolerancja laktozy - objawy
Objawy nietolerancji laktozy mogą mieć różny charakter. Wszystko zależy od tego ile organizm wytwarza laktazy. Objawy mogą się pojawić od 30 minut do nawet 2 godzin po spożyciu produktów mlecznych.
Objawy:
- wzdęcia
- bóle i skurcze
- przelewanie
- gazy
- luźne stolce i/lub biegunki
- wymioty
Nietolerancja laktozy - badanie
Najbardziej dokładnym badaniem na nietolerancję laktozy jest wodorowy test oddechowy z laktozą. W trakce badania podaje się płyn zawierający laktozę. Następnie wykonuje się kilka wydechów do urządzenia mierzącego poziom wodoru. Jeżeli poziom wydychanego gazu jest wyższy od poziomu bazowego to wtedy mamy do czynienia nietolerancją laktozy.